Nowoczesne metody pakowania

Odpowiednie pakowanie żywności wydłuża czas przydatności do spożycia. Największym problemem jest dostęp powietrza bowiem psucie się pokarmów spowodowane jest głównie przez utlenianie. Rozwiązaniem tego problemu jest takie pakowanie produktów by w ich opakowaniach nie znajdowało się powietrze. Ta technika pakowania zwana jest pakowaniem próżniowym.

Pakowanie z odsysaniem powietrza

pakowanie w folię termokurczliwąOdkrycie tego, że pakowanie próżniowe żywności powoduje wydłużenie przydatności do spożycia spowodowało niemałą rewolucję w świecie gastronomii. Firmy zajmujące się produkcją żywności zaczęły na potęgę kupować do swoich firm urządzenia do pakowania próżniowego. Maszyny te potocznie zwane są pakowarkami próżniowymi. Pakowanie w folię termokurczliwą z wykorzystaniem owych pakowarek odbywa się zawsze w dwóch etapach. Pierwszym z nich jest odessanie  powietrza z komory próżniowej. Odpowiada za to wbudowana w urządzenie pompka. Drugim z etapów jest utworzenie bardzo mocnego połączenia krawędzi wspomnianej folii. Folia termokurczliwa jak sama nazwa wskazuje pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna zmniejszać swoją objętość. Dzięki temu zaczyna ona ściśle przylegać do pakowanego produktu. Dodatkowym plusem jest to, że z wnętrza takiego worka odessane zostało powietrze więc kurczenie się folii następuje o wiele łatwiej. Ten rodzaj pakowania jest obecnie najbardziej popularny i zarazem niezwykle skuteczny. Stosowany jest on głównie przez producentów produktów przeznaczonych do spożycia.

Ogólnie rzecz biorąc pakowanie w folię termokurczliwą jest w stanie wydłużyć przydatność produktów do spożycia nawet kilkunastokrotnie. Tyczy się to w szczególności mięsa oraz wędlin, które są bardzo podatne na psucie się pod wpływem różnych bakterii oraz grzybów czy pleśni, których rodniki znajdują się w powietrzu.