Montaż infrastruktury gazowej w lokalu

Na naszym osiedlu bardzo niewiele osób korzystało z kuchenek gazowych, preferując sprzęt całkowicie elektryczny, więc infrastruktura gazowa była dość podstawowa, i niemal nieużywana. Jednak okazała się niezbędna, po decyzji otwarcia pizzerii, jaką postanowiliśmy z kolegami stworzyć, gdyż w okolicy nie było żadnego takowego miejsca, i zdawało się nam, iż może to być dość zyskowna inwestycja.

Podłączenie lokalu do infrastruktury gazowej

podłączenie do sieci gazowejNasz pierwotny plan zakładał użycie kuchenek elektrycznych, jednak okazał się on mocno nietrafiony, gdyż większość takich kuchenek była bardzo droga, i na dłuższą metę bardzo energożerna, więc koszty eksploatacji znacznie przekraczałyby zyski. Byliśmy więc zmuszeni do użycia tańszych kuchenek gazowych, jednak wymagało to podprowadzenia przewodów gazowych, gdyż nasz lokal nie był na stałe połączony z siecią gazową. Na nasze szczęście, dostawca gazu oferował podłączenie do sieci gazowej po bardzo rozsądnej cenie, znacznie niższej niż na przykład założenie okablowania do sieci energetycznej. Całość prac miała być przeprowadzona wyłącznie przez upoważnionych pracowników gazowni, więc nasz wkład nie był absolutnie wymagany, choć samo przeprowadzenie przewodów i rur wymagało kilku przeróbek w lokalu, przede wszystkim wywiercenia otworów w ścianach, przez które owe rury miały być przeprowadzone.

Musieliśmy również określić w którym miejscu miały stać urządzenia, by pracownic mogli ustawić zawory wyjściowe i odpowiednio doprowadzić przewody, jednak była to tylko kwestia kilku minut. Prace nie zajęły dłużej niż dwa dni, po których pracownicy zakończyli instalację, łącznie z podłączeniem urządzeń do sieci, więc po uiszczeniu opłaty za podłączanie, mogliśmy zacząć sprawdzać sprzęt i przygotowywać się do otwarcia.